Animatsioon - e-kursus Koolielu.ee`s

06/04/2011 09:44

Uue õppekava järgi tuleb juba põhikoolis õpetada õpilastele digitaalset kunsti.  Õppimisüritus tutvustab õpetajatele joonisanimatsiooni loomist kasutades programme Windows Movie Maker, Windows Live Movie Maker, MonkeyJam, Pencil. Tutvust tehakse helitöötlusprogrammiga Audacity.

Toimumise aeg: 04.04.2011-24.04.2011 Lõputöö esitamise tähtaeg: 01.05.2011

Sihtrühm: kõik õpetajad, kes on huvitatud animafilmi tegemisest

Tunnistus: Õppimisüritusel osalemist kinnitava tunnistuse saamiseks tuleb esitada kõik kodutööd ja Youtube üleslaetud üks kursuse jooksul tehtud joonisanimatsioon.

Kodutööd Ülesanded asuvad "Kogukonna lehtedel".

Eesmärgid:

  • tutvuda oluliste mõistetega animatsiooni loomisel
  • stsenaarium
  • õppida kasutama erinevaid programme animatsiooni loomiseks
    • Movie Maker
    • Live Movie Maker
    • MonkeyJam
    • Pencil
  • Audacity (helitöötlusprogramm)
  • MS Paint

Õppimisürituse kava:

1. nädal 04.04-10.04.2011 Kursusega tutvumine, enesetutvustus, näidetega tutvumine, oma filmiidee leidmine ja pildistsenaariumi koostamine. ÜLESANDED

2. nädal 11.04.-17.04.2011 Piltide joonistamine filmi jaoks. Animtasiooniprogrammidega tutvumine ja nendest endale sobiva valimine. ÜLESANDED

3. nädal 18.04-24.04.2011 Animafilmi monteerimine, helindamine ja avaldamine Youtubes. Tagasiside. ÜLESANDED

4. nädal 25.04-01.05.2011 Lisaaeg tööde lõpetamiseks (vajadusel)

Koolitajad:

Ene Moppel ja Krista Kõlli Võru Kreutzwladi Gümnaasiumi õpetajad

Evi Tarro Võru Kesklinna Gümnaasiumist

 

Otse väljavõte esimesest veeviviitest "Digitaalsest kunstist":

Digitaalse kunsti õpetamisest/Näidisülesanded

Allikas: Õppekava

Praktiliste ülesannete näiteid

E-kaart (I kooliaste)

Õpilased joonistavad paberile, kleebivad kollaaži, maalivad, pildistavad või kasutavad mõnda muud tavapärast tehnikat oma idee edasiandmiseks. Õpetaja abiga skannitakse pildid ja laetakse fotoaparaadist fotod arvutisse. Edasi täiustatakse tööd arvutis nii värvimise kui ka tekstide lisamise abil. Võimalikult lihtsaid joonistusprogramme kasutades lisatakse üheskoos pildile tervitustekstid, tähtpäevasõnumid või arvutijoonistused. Õpetaja võib leida sobiva veebikeskkonna (blogi, kooli kodulehekülg jne), kuhu valminud tööd üles riputada, ja aitab lastel nende tööde lingid adressaatidele saata.

Sobivad programmikeskkonnad: arvuti operatsioonisüsteemidega kaasas olevad programmid nagu Word Paint ja Photopaint; vabavaraprogrammidest näiteks Gimp; samuti professionaalsed programmid Adobe Photoshop ja Illustrator.
Näide
Kõige lihtsamad ilma tervitustekstideta e-kaardid leiad Kunstikeskuse lehelt:
https://www.kunstikeskus.ee/galerii/galerii_e_kaart_new_lapsed.php


Koolipeo või sündmuse reklaamplakat (II ja III kooliaste)

Sissejuhatus teemasse: mis on vektor- ja mis rastergraafika? Idee väljatöötamine, joonistamine nii fototöötlus- kui ka joonistusprogrammis. Foto ja joonistuse sidumine. Plakati vormistamine nii prindi- kui ka veebiversiooniks.
Sobivad programmikeskkonnad: operatsioonisüsteemidega kaasa antud programmid nagu Word Paint, Photopaint; vabavaraprogramm Gimp; professionaalsed programmid Adobe Photoshop, Illustrator, CorelDraw või Macromedia Freehand.

 


Digitaalne animatsioon pabernukkudega (II ja III kooliaste)

Mis on animatsioon? Sissejuhatus teemasse: animatsioonitehnikate tutvustamine (joonisfilm, savianimatsioon). Animatsiooni planeerimine: piltstsenaarium ehk storyboard.
Grupitöö: rollide jaotamine loomingulises tegevuses. Iga grupp mõtleb välja väikese jutustuse, mille põhjal valmib animatsioon. Jutustuses võiks olla tegelasi samapalju kui grupis õpilasi, siis saab hiljem igaüks tegelase joonistada. Jutu põhjal tehakse piltstsenaarium. Edasi joonistatakse animatsiooni jaoks tegelased ja taustad.
Animatsioonid kas filmitakse kaaderhaaval üles või pildistatakse (frame by frame). Saadud pildirida seotakse animatsiooniks.

Sobivad programmikeskkonnad: operatsioonisüsteemidega kaasa antud programmid nagu Windows MediaMaker; lihtsate animatsioonide loomiseks mõeldud lisaprogramm Adobe Image Ready; fototöötlusprogrammid nagu Adobe Photoshop; professionaalsed videolõikusprogrammid Final Cut Pro, Adobe Premier; Adobe Flash; helitöötlusprogramm Audacity, mille saate alla laadida leheküljelt https://audacity.sourceforge.net/.

Näited
Rahvusvahelise koostöö tulemusena on valminud tore animatsiooniõpetus, mis annab kätte nii vajalikud oskused, viited tarkvarale kui ka teadmised animatsiooni ajaloost:
https://akamai.kolhoos.ee/kinobuss/animapuu/guide.htm
Kinobuss on ettevõte, mis on juba pea kümme aastat Eesti ja välismaist kinokunsti kaugemates maanurkades elavate eestimaalasteni toimetanud. Lisaks on Kinobussi tegijad oma eesmärgiks võtnud ka Eesti inimeste igakülgse koolitamise. Mõned näiteid õpilaste filmi- ja animatsioonitöödest leiad sellelt leheküljelt:
https://teledyski.teju.pl/tag-Kinobuss.html
Veel üks põnev näide on Eesti koolipoisi Urmas Salu ettevõtmisest. Ta meisterdas Simpsonite multifilmi põhjal nutika legoanimatsiooni, mis sai ka rahvusvaheliselt tunnustatud:
https://www.youtube.com/watch?gl=US&hl=uk&v=CgEIGx0JKL8


Muusikavideo algajatele (III kooliaste)

Videokunsti ja selle eri vormide ülevaade. Muusikavideote vaatamine. Lühike ülevaade video tehnilisest iseloomust – kaadrite arv ja enamlevinud videoformaadid. Õpilased toovad kaasa või leiavad internetist oma lemmikmuusika. Koos arutletakse, milliseid tundeid see heli õpilastes tekitab. Tutvumine videokaameraga. Visuaalse pildimaterjali filmimine. Lineaarne lõikus lihtsate videotöötlusprogrammidega ja sünkroniseerimine helimaterjaliga. Videotööde lõplik vormistamine. Tööde esitlemine kas DVDl või internetikeskkonnas.

Sobivad programmikeskkonnad: operatsioonisüsteemidega kaasa antud programmid nagu Windows MediaMaker; professionaalsed videolõikusprogrammid Final Cut Pro, Adobe Premier; vabavarana kättesaadav helitöötlusprogramm Audacity.

Näited
Korraldasime 2009. aastal festivali Plektrum raames kolmepäevase töötoa Tallinna Vanalinna Hariduskolleegiumi kinoklassi õpilastele. Nende ülesandeks oli tegeleda nii video- kui ka helitöötlusega. Mõnigi valminud video sai päris omavalmistatud-lindistatud helitausta.
Töid esitleti 2009. aasta sügisel festivali Plektrum sündmusena Rotermanni kvartalis suurel väliekraanil.
https://vimeo.com/15584377, https://vimeo.com/15586648, https://vimeo.com/15588839, https://vimeo.com/15592053, https://vimeo.com/15592208, https://vimeo.com/15600462, https://vimeo.com/15592371, https://vimeo.com/15592432



View My Stats